Перемога над перешкодами: як Aggeek допоміг аграрію отримати грант на будівництво пелетного заводу

10 марта в 15:00

3536

Перемога над перешкодами: як Aggeek допоміг аграрію отримати грант на будівництво пелетного заводу

Коли спершу Віталій Шуберанський подав заявку на отримання гранту на побудову пелетного заводу, він отримав відмову. Завдяки знанням, отриманим на онлайн-мітапах аграрного медіа Aggeek, він зрозумів свої помилки, правильно заповнив заявку та врешті отримав грантове фінансування на побудову пелетного заводу - 7 млн. грн.


Віталій Шуберанський — власник компанії FRENDT, понад десять років розвиває точне землеробство і розумне сільське господарство. У 2022 році він зіткнувся з проблемою — подавав заявку на грант по переробці і отримав відмову. Після перегляду кількох онлайн-мітапів від Aggeek — “Як запобігти відмові на грант” та “Епопея з грантами: нові зміни, уточнення і поради”, він отримав нові знання, проаналізував помилки, врахував нюанси, пропрацював бізнес-план і вирішив спробувати взяти участь ще раз. Після чого отримав позитивну відповідь і за підтримки Міністерства економіки у вигляді гранту для переробних підприємств, його компанія FRENDT збудувала пелетний завод у Рівненській області. Розмір гранту склав 7 млн. грн., за ці кошти було придбано обладнання, необхідне для виробництва пелет.

Віталій Шуберанський, засновник компанії “Френдт”

За словами підприємця, пелетний завод - це новий напрямок бізнесу для компанії Frendt, який було вирішено розвивати через ризики, які виникли у сфері енергетики України під час війни. Компанія володіє господарством у Рівненській області, частина земель якого була непридатною для землеробства через заліснення - землі господарства не оброблялися роками, аж до його купівлі компанією Віталія. 

Тепер деревину, отриману у процесі розліснення переробляють у пелети. Таким чином вони не шкодять природі, і землі працюють, і мають власне виробництво.

Про свій невдалий перший крок, процес підготовки другої заявки, підготовку бізнес-плану Віталій розповів у міні-серіалі "Що по грантах?" , який підготувала команда Aggeek. У цьому серіалі через історію Віталія та ще 2-х аграріїв було показано, який шлях треба пройти, щоб отримати грант. Поради аграріям у серіалі надавали експерти з Ощадбанку та Міністерства економіки України.   

Віталій зазначає, що будівництво заводу вирішило низку стратегічних задач для компанії. Перш за все, продаж пелет дав стійкий приплив грошей, навіть у зимовий період, коли агросектор відзначається низькою активністю. Це забезпечило фінансову стабільність у всі сезони року, що є важливим фактором для сільськогосподарських підприємств.

Пелетний завод компанії Frendt

Зведення пелетового заводу не лише приносить прибуток, але і розв’язує соціальні проблеми у регіоні. Розпочавши виробництво, компанія Frendt створила нові робочі місця для місцевих мешканців, покращуючи соціально-економічну ситуацію у сільській громаді.Важливим аспектом для засновника є адаптація робочих місць для людей з інвалідністю. Компанія індивідуально підходить до кожної ситуації, намагаючись забезпечити рівноправні умови для всіх працівників.

Історія Віталія Шуберанського є не лише прикладом успішного використання грантів для розвитку підприємства, але й ілюструє соціальну відповідальність та можливість зміни економічного обличчя регіону через інновації в агробізнесі.

Матеріал створено за підтримки USAID AGRO, що виконується компанією Chemonics Україна.

Заметили ошибку? Выделите ее и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить нам.

AgriGeek

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам:

bn

Вверх